Huishoudbeurs

Boek nu de Huishoudbeurs! Alle dagen gegarandeerd vertrek.

Edah museum

ongeveer 3 uur
  • Vervoer per luxe touringcar
  • Entee EDAH museum
  • Kopje koffie/thee met koek
  • Een route van toen naar nu

Het ontstaan van het supermarktbedrijf EDAH

Vier Friese kruideniers kwamen, onbekend en onafhankelijk van elkaar, in het begin van de twintigste eeuw naar het zuiden van Nederland.

Ebben vestigde zich in 1900 in Helmond,
Dames in 1903 in Tilburg
Aukes in 1909 in Eindhoven en
Hettema in 1904 in Oss.
In 1910 vormden zij samen de Combinatie EDAH, met Helmond als vestigingsplaats. Het was de start van een kruideniersbedrijf dat gedurende meer dan honderd jaar een begrip was voor honderdduizenden consumenten. Het EDAH museum, gevestigd in het voormalige hoofdkantoor, laat u terugblikken op de lange geschiedenis van dit oude Nederlandse winkelbedrijf. U treft er de ontwikkeling aan van de kruidenierswinkel van toen naar de moderne supermarkt van nu, met EDAH als voorbeeld.

Wat staat u te wachten?
Na een voorbereidingsperiode van ruim twee jaar werd in april 2005 het museum voor publiek geopend. Het EDAH museum laat u de ontwikkeling zien van de distributie en de productie van levensmiddelen uit vroegere tijden naar de supermarkt van nu.

Film, documenten, reclame-uitingen en veel historische inventaris worden u in het ruim opgezet museum in een toepasselijke omgeving getoond.  U ziet de hulpmiddelen die de kruidenier van vroeger had om zijn werk te kunnen doen en de middelen die de moderne supermarktmanager nu ter beschikking staan. U volgt de weg hoe de taken van de slager, de bakker en de melkboer geleidelijk grotendeels zijn overgenomen door de supermarkt.

Helmond en de Regio is reeds van vroeger uit een gebied waar veel levensmiddelen productiebedrijven gevestigd zijn. In het EDAH museum maakt u kennis met een aantal van deze bedrijven. Het EDAH museum wil zich samen met deze industrieën ontwikkelen tot een nationaal museum van productie en distributie in levensmiddelen.

Bezoekers zijn vol lof.
Uit de vele reactie van bezoekers kun je op maken dat het museum hen aanspreekt en diep raakt. De route van toen naar nu zorgt voor veel herinneringen aan vroeger, maar ook voor veel waardering voor de hedendaagse ontwikkelingen. Kinderen staan met verwondering te kijken. Men is vol lof over de gastvrije ontvangst en de rondleiding door de enthousiaste medewerkers van het EDAH museum.

EDAH museum is toegankelijk met een rolstoel.

 

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vul dan a.u.b. zo volledig mogelijk onderstaand formulier in. U ontvangt dan zo snel mogelijk een scherpe offerte.
  • Heenreis

  • :
  • Terugreis

  • :
  • Persoonsgegevens

Categorie: .

Meer info

EXTRA MEDEDELING

Ons eten & drinken: toen, nu en de toekomst !

Vele duizenden bezoekers genieten al 10 jaar lang van het EDAH MUSEUM in Helmond.

Zoveel herinneringen aan vroeger keren terug bij het zien van al die producten en merken uit die tijd. Maar ook producten die tegenwoordig worden gemaakt in de voedingsindustrie in Nederland wekken veel verbazing. Kinderen kijken met bewondering hun ogen uit naar al die artikelen en hun omgeving. De afgelopen jaren zijn niet alleen het aantal bezoekers gegroeid, maar ook de collectie. Met als gevolg dat we uit ons jasje zijn gegroeid.

Nu we moeten verhuizen, willen we het Edah Museum gaan transformeren naar:

Het Nationaal Levensmiddelen Museum

Het nieuwe museum zal qua assortiment, zowel nationaal als internationaal, de route van de producten van toen naar nu tonen. En het museum zal zich ook bezig houden met het voedsel uit de toekomst. Bij een nationaal museum hoort ook een nieuwe inrichting en is interactie met onze doelgroepen van belang. Dit betekent dus naast een nieuw pand, ook een nieuwe inrichting, nieuwe routing, verlichting en audiovisuele technieken.Veel uitbreiding in erfgoed, veel nieuwe elementen, veel verrassingen, veel nieuwe evenementen en proeverijen zullen het totaal nog grootser maken. Een bezoek aan dit nieuwe museum zal een feest worden, want ook de sfeer, gemoedelijkheid, vriendelijkheid en de lage entreeprijs verhuizen mee.

Dit alles kan echter alleen gerealiseerd worden met hulp en steun van u

Er is een uitspraak die luidt: “Er zijn vele wegen die naar Rome leiden“. Die uitspraak is ook van toepassing op dit project. Via diverse wegen willen we komen tot een sluitende begroting, zodat we kunnen starten met dit nieuwe museum. Alle beetjes helpen om het unieke Nationaal Levensmiddelen Museum voor iedereen toegankelijk te maken.

Meer mogelijkheden!

Alle programma’s zijn naar eigen wensen uit te breiden. Of het nu gaat om koffie met gebak, een koffietafel in de middag of een heerlijk diner ter afsluiting van uw dag, alles is mogelijk.
De tijden in de programma’s kunnen afwijken of naar wens aangepast worden.